titel

TafelmanierenDiner
1. The Concert, James Tissot (1837 – 1902), 2. The end of dinner, Jules-Alexandre Grün, 1913

• Doe je handschoenen uit en doe je hoed af tijdens het diner.
• Iedere dame wordt door een heer naar de tafel begeleid. Een heer schuift de stoel aan van een dame.
• Zit niet onderuitgezakt, maar rechtop.
• Hou je servet op schoot tijdens het gehele diner en veeg je mond af voor iedere slok wijn of water.
• Bij drinken uit een wijnglas hou je het glas met duim, wijs en middelvinger vlak onder de kelk vast.
• Zeg niet smakelijk eten of iets dergelijks: het spreekt immers vanzelf dat het eten goed is.
• Eet met vork en mes.
• Breng het eten naar de mond, niet de mond naar het eten.
• Eet niet met de ellebogen op tafel geplant.
• Tijdens een pauze leg je het bestek kruislings op het bord (zoals de klokwijzers bij 20 over 8).
• Als je klaar bent met eten, leg je het mes en vork parallel op het bord, vork met de punten omlaag,
• mes rechts met de snijzijde naar de vork (zoals de grote klokwijzer bij 20 over heel).
• Als iets valt: een dame raapt het niet zelf op, maar wacht tot één van de heren dit doet.
• Als een dame opstaat om de tafel te verlaten, dan staan ook alle heren op aan dezelfde tafel.


Advertenties